BABI BRAAIPANG

Wie houdt er niet van?
Nummertje 98 bij de chinees; Babi Panggang!  Heerlijk geroosterd varkensvlees in een zoetzure saus.

Wij gaan proberen dit nog net iets lekkerder te maken! Doordat we het buikspek roken op kersenchunks krijgt het een heerlijke subtiele rooksmaak. En door het fruitige zuurtje van BRAAISAUS NO.1 en de smokey flavor in BRAAISAUS NO.2 krijgt ook de saus een heerlijke bbq kick! 

 

 

Ingrediënten:

Voor het vlees:

1 kg buikspek zonder zwoerd

5 teentjes knoflook

scheut olijfolie

grof zeezout

Braairub no.2

 

Voor de saus:

2 sjalotjes

2 teentjes knoflook

1 stukje gember (1 cm x 1 cm ongeveer)

1,5 el tomatenpuree

5 el bruine basterdsuiker

1 el ketjap manis

1 el appelcider azijn

+- 2 el citroensap (1 kleine- of een halve grote citroen)

300 ml water

snuf gerookt zeezout

3 el BRAAISAUS NO.1

3 el BRAAISAUS NO.2

Winepairing: Carmenere

 

Benodigheden:

Gesloten bbq voor indirecte bereiding
ROOKCHUNKS KERS
Ovenschaal waar het buikspek plat in past
Sauspannetje

Bereiding:

Begin de avond of minimaal 8 uur van te voren. Leg het buikspek op de vetcap en maak om de cm een snede in het vlees tot de vetcap. De vetcap snijd je niet door, zodat je een soort van waaier krijgt. 

Pers de 5 knoflookteentjes, meng deze met een scheutje olijfolie en smeer dit tussen het vlees. Alleen op het vlees, dus niet op de vetcap. Pak een platte schaal waarin het buikspek plat in kan liggen. Vul de bodem van de schaal met het grof zeezout en leg het buikspek met de vetcap naar beneden op het zout in de schaal. Dek af met vershoudfolie.
Dit gaat voor minimaal 8 uur, maar bij voorkeur de avond van te voren in de koelkast. 
Het grof zeezout zorgt ervoor dat het vocht uit de vetcap wordt onttrokken, zodat deze makkelijker knapperig wordt tijdens het garen. 


Bereid je bbq voor op 150°C. Haal het buikspek uit de koelkast en wrijf al het zout van de vetcap.  Bestrooi rondom met braairub no.2. Prik de vetcap wat in met een vork, dit helpt iets om het vet te laten smelten.  Voeg 2 kersen chunks toe aan je houtskool en wanneer er rook verschijnt leg je het buikspek indirect op de bbq met de vetcap omhoog en rook je deze tot een kern van 77°C.  Dit zal ongeveer een ruim uur duren.
(Gebruik je een bbq op gas of eentje met een stekker dan kun je roken met ROOKSNIPPERS KERS in een SMOKEBOX)

Ondertussen pak je een lekker biertje of een goed glas wijn en begin je aan de saus!

Snijd de sjalotjes, knoflook en gember zo fijn mogelijk (valsspelen met de keukenmachine mag) en fruit dit aan in de sauspan. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ook nog eventjes meebakken. 
Blus af met 300 ml water en voeg de overige ingrediënten voor de saus toe. Goed doorroeren en eventjes laten pruttelen.
Breng op smaak met een snuf gerookt zeezout. Je kunt deze saus later weer opwarmen wanneer je buikspek gereed is.

Wanneer het buikspek een kern heeft van 77°C haal je hem eraf en laat je hem eventjes rusten terwijl je je bbq voorbereid op direct grillen en je vrouw, man of kinderen de tafel laat dekken.

Pak nog een biertje of schenk je glas wijn nog even bij. Leg het buikspek met vetcap naar beneden en snijd nu ook de vetcap door zodat je losse plakken krijgt. Grill de plakken aan beide kanten direct boven het vuur voor een lekker korstje. Doordat het buikspek al indirect gegaard heeft, is er al veel vet verdwenen, waardoor de vlammen zee ook beperkt zal zijn.  

Leg de gegrilde plakken op je bord en schenk de saus er royaal overheen. 
Lekker met rijst, gebakken groentjes en atjar tjampoer!

 

Qǐng nín yòngcān! (Smakelijk eten!)

 

TIP: Het eerste deel van het buikspek en de saus kun je de dag ervoor ook al maken. Rook het buikspek tot de kern van 77°C en zet samen met de saus in de koelkast. Dan hoef je de dag erna alleen maar de plakken buikspek aan te grillen en de saus op te warmen!