BEEFHAMMER STEW

INGREDIENTEN:
- Beefhammer
- VIKINGRUB
- 2 eetlepels appelstroop
- Peperkoek van 2 cm dik 
- 2 grote uien
- 4 sjalotjes
- 1-1,5kg tomaten
- 3 tenen knoflook
- 1 stuk gember van 1x2cm
- 2 paprikas
- Blikje tomatenpuree 140gr
- Fles rode wijn
- 1L runderboullion
- Bakje cherry tomaatjes

Winepairing: Shiraz


BENODIGDHEDEN:

- Grote pan waarin het vlees van de beefhammer geheel in onder kan. Wij gebruikten de 9L van ValhalOutdoor.
- Gesloten bbq
- ROOKCHUNKS EIK

 

BEREIDING 

Dit is een low en slow recept, reken zeker 10 uur voor de garing van het vlees! Dit recept is ook zeer goed van te voren te maken en later weer op te warmen! Dan smaakt het zelfs nog lekkerder!

Allereerst maak je de beefhammer schoon. Deze bevat een taai zilvervlies en dit mag er helemaal af. Het makkelijkste is om met een klein puntig mesje onder het vlies te steken en dit voorzichtig eraf te snijden. (op YouTube vindt je vele how to's voor het ontvliezen en schoonmaken van vlees) Ook alle andere velletjes en flapjes mag je eraf snijden zodat je een mooi schoon stuk vlees overhoud. 

Smeer de beefhammer in met wat olijfolie en bestrooi rijkelijk met de VIKINGRUB
Optioneel is om 2 slagerstouwtjes om de beefhammer heen te knopen. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet te snel uit elkaar valt. Nu gaat de beefhammer uiteindelijk toch in een stoofpot waar hij uit elkaar moet gaan vallen, dus bij deze bereiding is het niet perse nodig. Wij hebben het wel gedaan, omdat hij er dan net wat mooier bij staat in het eerste gedeelte van de bereiding.

Bereid je bbq voor op een indirecte bereiding van 150 graden Celcius. We gaan nu eerst de beefhammer 2,5 uur in de rook zetten, zodat de rub lekker in het vlees kan trekken en om het vlees een lekkere rooksmaak mee te geven. 

Voeg 3 chunks eikenhout toe aan de kooltjes en plaats de beefhammer indirect op de bbq. Wanneer je hem in een schaaltje of pannetje zet vang je het vocht op wat het vlees verliest. Dit voeg je straks met het vlees toe aan de pan.

We sluiten nu de bbq voor 2,5 uur en gaan de andere ingrediënten voorbereiden. 

Snijd de uien in ringen, de paprika in repen, de sjalotjes door de helft en de tomaten in kwarten. Het wordt een ruige vikingstoof dus alles mag lekker grof! Alleen de knoflook en de gember snijd je wat fijner. De cherry tomaatjes mag je heel laten, of door de helft. Net wat je voorkeur heeft, wij hebben ze heel gelaten. Deze voegen we later pas toe aan de stoof.

Na 2,5 uur zet je een grote pan direct op het vuur. Gooi hier een grote klont boter in en bak hierin de uien, knoflook, gember, paprika's en sjalotjes in aan. Wanneer de uien glazig zijn geworden voeg je de tomatenpuree toe en bak je deze eventjes mee. Voeg de tomaten toe en bak ook deze nog eventjes mee. Zet nu de beefhammer in de pan, tussen de ingrediënten. Voeg ongeveer een liter runderbouillon en een flinke scheut rode wijn toe aan de pan. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je dit nog wat aanvullen met water (of met wijn natuurlijk!). Is je pan te klein dan iets minder wijn en runderbouillon. Dit komt allemaal niet zo nauw, zolang het vlees van de beefhammer maar onder staat. (Je kunt de beefhammer ook plat leggen als dat beter uitkomt).

Zet het deksel op de pan en laat 2 uurtjes pruttelen op een matig vuurtje. Nu willen we het vlees snot gaar hebben, maar de overige ingrediënten willen we niet kapot garen. Dus na een kleine 2 uur halen we de pan van het vuur en zetten we hem terug indirect op een 150-170 graden Celcius. Check om het 1,5 uur eventjes hoe het met je beefhammer gaat. Aan de hand van de grootte van je beefhammer zal het vlees zo na een uurtje of 3-4 los gaan raken van het bot. Het vlees is nu ook gekrompen dus is er minder vocht in de pan nodig om het vlees onder te laten staan. 

Schep nu het eventuele overtollige vocht uit de pan en schenk dit in een vergiet, zodat je je groenten en heerlijke stukjes pullen beefhammer niet verliest. Deze mik je uiteraard terug de pan in! Voeg 2 eetlepels appelstroop toe en brokkel de peperkoek in de pan. Laat het deksel nog een uurtje op de pan zitten en gaar nog even rustig door. Wanneer je vlees heel makkelijk uit elkaar valt is je vlees gaar! Breng dan de boel op smaak met vikingrub en voeg de cherry tomaatjes toe en laat die nog even mee verwarmen. 

Als je je saus nog wat wilt indikken, kun je nu het deksel van de pan laten zodat het vocht wat verdampt. Als extraatje kun je nog wat eikenhout op de kooltjes gooien voor wat extra rooksmaak in je gerecht!

Mocht je nu ruim voor etenstijd klaar zijn, geen probleem! Dan kun je de pan uit de bbq halen en later weer opwarmen of de bbq terugschroeven naar een 80-90 graden Celsius en de pan warm houden. 

 

Serveer met pasta en top af met Parmezaanse kaas, lekker rustiek brood om te soppen of gewoon met lekkere dikke frieten en een dikke klodder mayonaise!