Gamba's en garnalen zijn een van onze favoriete schaaldieren op de braai. In dit recept maak je geflambeerde gamba's met een lekker pittig sausje. Drank speelt in dit recept een grote rol dus dit zijn geen gamba's voor watjes!

 

Ingrediënten

- 8 Gamba XL Devil  (https://thefishlovers.nl/collections/gambas/products/gamba-xl-devil-met-kop-wild-gevangen)

Voor de marinade:
- 4 el olijfolie
- 1 el knoflookpuree (emmertje van de Sligro, of knoflooktenen gepureerd)
- 1 el VIKINGRUB

Voor de saus:

- 3 el creme fraiche
- 4 el mayonaise
- 1 el ketchup
- 1 el mosterd
- 2 el honing
- 2 tl appelcider azijn
- 1 el sriracha saus
- 1 sjalotje 
- 1 el fijn gehakte peterselie
- 3 tl VIKINGRUB
- flinke scheut whiskey of bourbon naar smaak. (Pak dezelfde drank waarmee je je gamba's wilt flamberen)

 

Benodigdheden
- Keukenmachine/hakselaar
- VH35F Plancha/Skillet of een andere grote skillet/bakplaat

 

Bereiding

Laat de gamba's ontdooien. Bij voorkeur 5 minuutjes voor je wilt beginnen onder een stromende koude kraan. 
De gamba's zijn ongepeld en zo willen we ze ook in de pan gaan bereiden. Wel gaan we even het darmkanaaltje verwijderen. Trek de kop naar voren en maak een kleine inkeping achter de kop. Zoek even naar het darmpje (dit is een klein bruin draadje) Wanneer je deze gevonden hebt, peuter je deze voorzichtig met een sateprikkertje omhoog. Knijp even in de staart an de gamba, zodat het darmpje daar loskomt en trek deze voorzichtig uit de rug. 

Heb je nu enorme kolenschoppen, geen geduld en geen vrouw met kleine handjes? snij of knip dan de schaal over de lengte van de rug open en maak in dezelfde richting een sneetje in het vlees van de rug, dan trek je hem er ook makkelijk uit.

Meng de ingrediënten voor de marinade en giet dit over de gamba's. Rol de gamba's even in de marinade zodat ze overal bedekt zijn en zet in de koeling. Steek je braai of bbq aan op directe hitte. Je wilt een loeihete skillet, dus een 200-250 graden bij een gesloten bbq mag zeker.

Maak ondertussen de saus
Stop alle ingrediënten behalve de VIKINGRUB in je keukenmachine en haksel fijn tot een mooie gladde saus. Daarna voeg je de rub toe en roer je het even door. Zo blijven de knispers van het gerookt zeezout en grove specerijen intact. 

Proef en voeg eventueel nog wat whiskey of bourbon toe aan je saus naar smaak. Zet deze in de koeling. 

 

Wanneer je vuurtje goed warm is en je voor jezelf een lekker wijntje of flesje bier gepakt hebt, mag de skillet op het vuur en laat deze even goed heet worden. 
Mik dan een goeie scheut olijfolie in de pan en leg de gamba's in de hete skillet. Bak de gamba's een minuut of 2-3, draai om en bak ze nog een minuut of 2. Giet als laatste een flinke scheut drank (Bourbon, whiskey, cognac, rum whatever) over je gamba's en mors ook een klein beetje naast je pan in het vuur. (kijk wel uit voor de steekvlam!) Flambeer de gamba's tot het vuur gedoofd is en haal de pan van het vuur en haal de gamba's uit de hete pan (anders kunnen ze te ver doorgaren).

Serveer op een plank met de pittige whiskey saus en dan lekker pellen, dippen en genieten!! 

 

Drank tip:
Kingfisher Bay Sauvignon Blanc , Wild Mill Tripel of een mixdrankje met de booze die je gebruikt hebt in je sausje en om te flamberen.